DİŞLERİMİZİN TEMİZLİĞİ

DİŞLERİMİZİN TEMİZLİĞİ

DİŞLERİMİZİN TEMİZLİĞİ

DİŞ FIRÇASI VE MACUNLARININ ÖZELLİKLERİ

Hepimizin bildiği üzere ağız ve diş sağlığını korumanın yolu dişleri mekanik olarak temizlemekten yani diş fırçalamaktan geçer. Bunun için doğru diş fırçası ve diş macununu seçmek çok önemlidir. Son zamanlarda hastalarımdan diş tedavileri dışında en çok duyduğum soruların başında "hangi diş macununu kullanmalıyım? ve "hangi diş fırçasını öneriyorsunuz? geliyor.

Günümüzde birçok firma tarafından üretilmiş, o kadar farklı özelliklere sahip diş fırçası ve diş macunu bulunmaktadır ki, bu sorular kaçınılmaz oluyor elbette. Piyasada bulunan bu diş fırçalarının kimi yumuşak kıllara, kimisi sert veya orta sert kıllara sahiptir. Ayrıca diş fırçasının baş kısmının büyüklüğü de farklı ölçülerde olabilir. Büyük başlıklı, orta büyüklükte ve çocuklar için küçük başlıklı diş fırçaları da piyasaya sürülmüştür. Fırça kıllarının farklı uzunluklarda olması, dil temizleyici özelliklerinin olması veya diş etine masaj yapan lastik parçalar içermesi gibi özellikler de, diş fırçası seçimini zorlaştıran özelliklerdendir. Bir de bunlara ilave olarak şarjlı veya pilli döner başlıklı fırçalar vardır. En iyi diş macunu ve en iyi fırça hangisidir sorularının cevabı, kişinin ağız durumuna göre değişebilir. Bu fırçalar arasından seçim yaparken, diş hekiminize danışmanız size en doğru fırçayı seçmenizde yardımcı olacaktır.

Bazı kişiler dişlerini farkında olmadan veya olarak çok bastırarak fırçalarlar. Bu gibi durumlarda dişeti çekilmeleri görülür ve diş eti çekilmesi olan kişilerin sert kıllı diş fırçası kullanması yanlış olur. Çünkü sert kıllı fırçalar dişetlerini daha çok travmaya uğratır, ayrıca dişlerde de aşınmalar yapabilir, yumuşak kıllı fırça kullanmaları daha doğru olur. Bazı kişilerin de ağız yapıları küçüktür ve büyük başlıklı fırça kullanmaları halinde ağzın arka bölgelerine ulaşmaları zor olur. Bu durumda ağız hijyeni tam sağlanamaz. Ağız yapısı küçük olan kişilerin özellikle orta veya küçük başlıklı diş fırçası seçmeleri gerekir. Döner başlıklı fırçalar da tercih edilebilir. Döner başlıklı fırçaların başlıkları küçük olduğu için manuel olanlara göre, arka bölgedeki dişlere ulaşması daha kolay olur. Ayrıca dişlerin arka kısımlarını yani dil yüzeyine bakan kısımlarını temizlemek daha kolay olur. Çünkü çoğu zaman dişlerimizin iç kısımlarında oluşan lekelerden şikayet etmişizdir.

Sigara, çay, kahve kullanımı bu lekelenmeleri arttırır, fakat düzenli fırçalamada bu lekeleri en aza indirmek mümkündür. Sonuç olarak benim sizlere önerim, diş fırçasının kıllarının dümdüz (eski tip) ve orta sertlikte olması, başlığının da orta boy büyüklükte olmasıdır. Bu arada diş fırçanızı belirli aralıklarla (ortalama 3-4 ay) değiştirmeniz gerekmektedir. Gereğinden uzun kullanılan fırçanın kılları yana doğru eğilir hem dişetlerine batar hem de mekanik temizliği yeni bir fırçaya göre %30 oranında azalır. Buna ek olarak belirli hastalıklar sonrasında, fırçanızda yeniden enfeksiyona yol açabilecek mikroplar bulunduğundan bu dönemlerde fırçanızı değiştirmekte fayda vardır.

Fırçalarda olduğu gibi diş macununda da birçok çeşit mevcuttur. Bunlar da kendi içinde değişik özelliklere ayrılır. Örneğin diş ve dişeti koruyucu, çürük önleyici, beyazlatıcı gibi çeşitleri mevcuttur. Daha çok ne sorunumuz var ise bu soruna yönelik olan macunu kullanmalıyız. Örneğin diş çürüğü açısından yüksek risk altındaysak, fluorid gibi yüzeysel koruyucu etkisi yüksek diş macunu; hassasiyet problemi var ise hassasiyet giderici diş macunu, periodontal sorunumuz var ise medikal içeriği yüksek, renklenme problemi var ise beyazlatıcı özelliği olan diş macunlarını kullanabiliriz. Görüldüğü gibi çok çeşitli etkinliğe sahip diş macunları ve diş fırçaları olduğu ileri sürülüyor ise de, sonuçta seçtiğiniz hiçbir diş macunu ve diş fırçası, diş hekiminizin yapması gereken tedavinin yerine geçmeyecektir. Ağız ve diş sağlığınızda herhangi bir problem yaşıyorsanız, lütfen diş hekiminize danışınız."

Randevu Formu

!
!
!
!
Temizle
Lütfen Doktor Seçiniz
Randevunuz Oluşturulmuştur.